П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація видання польською мовою «Rocznik Lwowski 2022»

4 квітня 2024 року в читальному залі відділу документів іноземними мовами Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація видання польською мовою «Rocznik Lwowski 2022» (Варшава-Львів, 2022) та надрукованої у ньому статті Андрія Амонса, присвяченої російсько-українській війні 2014-2024 рр.

У статті йдеться про воєнно-політичні стосунки, що склалися між Україною і росією після розпаду СРСР, коли Україна стала на шлях самостійного і демократичного розвитку, а рф під час путінського правління обрала шлях недипломатичного врегулювання відносин. Автор ознайомив відвідувачів з поняттям і сутністю війни з юридичної точки зору. Виклав хронологію подій в Україні від початку Революції Гідності до часу написання статті. 

До Дня звільнення Київщини від російських загарбників Андрієм Івановичем було підготовлено та представлено відеоряд і коментарі про визволення Київської області у березні – на початку квітня 2022 року. Тоді Київщина одна з перших прийняла на себе удар окупантів. Її звільнення героїчними Збройними Силами України стало символом та запорукою віри в перемогу України. 

Андрій Іванович Амонс – полковник юстиції у відставці, дослідник биківнянських поховань, член комісії Київської міської ради з питань поновлення прав реабілітованих; автор книг та численних нарисів і статей про репресованих на Київщині цивільних громадян і військовослужбовців, жертв сталінського режиму 1937-1941 рр.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

 фото головного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Анни Сладкової