П’ятниця, 17 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творча зустріч з українською письменницею Мариною Гримич

 

10 травня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч з Мариною Гримич – українською письменницею, членкинею Національної спілки письменників України, Національної спілки краєзнавців України, українського ПЕН клубу, засновницею  й директоркою видавництва «Дуліби».

Марина Гримич народилася в Києві. Закінчила Київський державний університет ім. Тараса Шевченка за спеціальністю слов'янознавство. Наукову діяльність розпочала в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України як фольклорист та етнограф. Працюючи в Міжнародній школі україністики, розробляла методику викладання української мови як іноземної. На історичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка викладала навчальні курси з етнології та антропології. Як дослідниця, об'їздила з етнологічно-антропологічними експедиціями всю Україну та багато інших країн світу. Нині вона докторка історичних і кандидатка філологічних наук. Авторка понад п’яти персональних монографій, двох підручників (у співавторстві) і двохсот наукових і науково-популярних статей, а також є науковою редакторкою колективних наукових монографій та збірників.

Як менеджерка культурних проєктів вона була координаторкою українських програм на Міжнародних книжкових ярмарках у Бейруті, Абу-Дабі. Керувала проєктами з перекладу арабською мовою та виданням українських творів Агатангела Кримського, Івана Франка та ін.

Літературною творчістю Марина Гримич почала займатися з початку 2000-х років. У творчому доробку письменниці більше двадцяти різножанрових романів, зокрема «Ти чуєш, Марго?», «Фріда», «Варфоломієва ніч», «Егоїст», «Клавка», «Юра», «Лара» та ін. Окремі  книжки видані під псевдонімом Люба Клименко. Твори Марини Гримич отримали численні національні та міжнародні нагороди й перекладені французькою, англійською, польською, чеською, арабською мовами.

Під час зустрічі Марина Гримич розповіла про свою родину, дитинство та поділилась  творчими здобутками. Знайомлячи зі своїми книгами зауважила, що при написанні романів ніколи не обмежується якимось одним жанром, а експериментує зі стилями, темами та героями й вибудовує власну оригінальну оповідну манеру.

Письменниця зацікавила присутніх історією створення роману «Клавки» та його продовженням – сиквелу «Юра» й триквелу «Лара». Марина Гримич розповіла, що крім власних дитячих спогадів, під час написання творів, додала чимало з архівних матеріалів і згадок жителів Євбазу, але найскладнішим було не розголошувати реальні імена деяких письменників, оскільки декотрі персонажі – це справжні і добре відомі українцям літератори. Авторка емоційно зачитала уривок з роману «Лара» та подарувала книгу бібліотеці.

У межах заходу письменниця презентувала нову книгу «Умерови: історія однієї родини на тлі кримськотатарського національного руху ХХ–ХХІ ст.» (Нора-Друк, 2023), в якій  відтворила історичні сюжети боротьби кримських татар за право жити й працювати на власній батьківщині через участь в ній кількох поколінь відомої та шанованої родини Умерових. У книзі також подано маловідомі факти про спосіб і стиль життя кримських татар у вигнанні; про своєрідні організаційні форми на ранніх етапах національного руху, про неоднозначні ситуації й відверті подробиці акції «Москва – 1987»; про звичаєво-правові форми вирішення земельного та житлового питань в Криму після повернення кримських татар; про брудне і зрадливе закулісся кримської політики в 1990-х та 2000-х роках і про те, як практично був анексований Крим.

Марина Гримич відповіла на безліч питань своїх шанувальників, а зустріч плавно та органічно перейшла до живого і невимушеного спілкування.

До уваги відвідувачів заходу експонувалась книжкова виставка творчого доробку Марини Гримич із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого.

Присутні щиро подякували Марині Гримич за спілкування, побажали нових творчих здобутків і висловили надію на майбутню зустріч!

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко